Welkom!

Deze website vertelt over de familie Schoonveld! Door kostbare verhalen, belangrijk nieuws en geliefde bijeenkomsten komen we als familie samen. De naam Schoonveld wordt niet vaak gehoord. Volgens onze de archieven hebben twee families deze mooie naam aangenomen in 1811. Beide waren hardwerkende boerenknechten in Groningen.

Wij geloven dat de naam Schoonveld verwijst naar een schoon veld, vrij van onkruid. Zie de afbeelding hieronder van Willem Schoonveld, stoïcijns bezig met het oogsten van aardappelen. De afbeelding herinnert ons aan een eenvoudigere tijd, waar het land ons levensonderhoud was en familiebanden sterker waren dan ooit tevoren. Wij verwelkomen iedereen die onze nostalgie deelt en nieuwe herinneringen wil creëren met toekomstige generaties. Kom met ons mee op deze reis om de essentie van het zijn van een Schoonveld te ontdekken en te vieren!

aardappelrooiers
Willlem (rechts) als aardappelrooier
Stadsweg naar Noorddijk.
Stadsweg naar Noorddijk ©M.A. Douma

Herkomst familie

Er zijn twee grote families die de naam Schoonveld dragen. Beiden komen uit de provincie Groningen.

De ene familie is afkomstig uit de dorpen Noorddijk, Scharmer en Garmerwolde, net ten noordoosten van de stad Groningen. De oudst bekenden voorvader is Bartelt Kienes, een landbouwer te Scharmer die omstreeks 1655 in Kolham is geboren. Ook zijn zoon Tjapke wordt in 1690 in Kolham gedoopt, maar zijn andere kinderen worden vanaf 1700 in Scharmer gedoopt. Zijn achterkleinzoon Arent Jans, neemt in 1811 de familienaam Schoonveld aan.

De andere familie is afkomstig uit ’t Zandt en Uithuizermeeden in het uiterste noordoosten van de provincie. De “stamvader” van deze familie is Jan Gerryts uit Stedum, wiens zoon Gerryt Jans in 1773 trouwde in Uithuizermeeden.

Noorddijk, Garmerwolde, Ruischerbrug

De meeste Schoonvelds zijn geboren en wonen in Noorddijk en de omliggende dorpen Garmerwolde, Ruischerbrug, Ten Boer en Zuidwolde. Vermoedelijk werkten zij als boerenarbeider bij boeren ergens in het gebied tussen deze dorpen in. Enkelen hebben andere beroepen of zijn zelf landbouwer genoemd.

De naam Schoonveld verschijnt in de burgerlijke stand welke vanaf 1811 door Napoleon wordt ingevoerd. Arent Jans, een kleinzoon van Tjapko Jans en zijn kinderen nemen dan de naam Schoonveld aan. Hij heeft 4 zonen die op hun beurt weer kinderen krijgen: Jan, Willem Tjapke en Gerrit. Zoon Jacob overlijdt kinderloos. Daarnaast had deze Arent Jans nog 3 dochters. Wat er van hun is geworden weten wij momenteel ook (nog) niet.

Uithuizermeeden, 't Zandt

De andere familie Schoonveld is afkomstig uit de omgeving van Uithuizermeeden in het noorden van de Provincie Groningen. De stamvader van deze familie, Jan Gerrijts is afkomstig uit Stedum. Zijn zoon Gerrijt Jans neemt met zijn kinderen de naam Schoonveld aan in 1811. Voorzover we nu weten heeft hij 3 zonen, Aldert, Evert en Jan die op hun beurt weer kinderen krijgen. Er bestaat volgens on s geen relatie tussen deze familie Schoonveld en de Schoonvelds uit Noorddijk en omgeving.

Er is een groot aantal Schoonvelds die in de Verenigde Staten wonen, vooral in de omgeving van Chicago, Illinois. De meeste van de Amerikaanse Schoonvelds zijn nazaten van familieleden uit Uithuizermeeden e.o. die in de periode 1860-1910 geëmigreerd zijn. Daarnaast zijn er een aantal an de familieleden Schoonveld uit Noorddijk in de periode 1950-1970 geëmigreerd.

In het boek Faith and Family, Dutch Immigration and Settlement in the United States, 1820-1920 door Robert P. Swieringa is een paragraaf over emigratie vanuit Groningen opgenomen. De emigratieervaringen van de familie passen in het algemene beeld dat hij daar schetst over de spreiding van de herkomst van de emigranten.

15 reacties

  1. Sinds geruime tijd houd ik me bezig met de oeuvrecatalogus van de schilderes Elly Tamminga. Al googelend krijg ik een hit op uw website, maar de pagina is onvindbaar. Ook met de zoekfunctie op uw website kom ik niet verder.
    Is er enig verband tussen uw familie en Tamminga?
    Mvrgr,
    Bart

    • Beste Bart,
      Begrepen dat u onderzoek doet naar schilderes Elly Tamminga uit Bussum. Als het onderzoek nog loopt kan ik u misschien nog van aanvullende informatie voorzien.
      M.v.g. Henk

  2. Hallo

    Is het mogelijk dat ik op het beveiligde deel van de site mag.
    Mijn overgrootvader is lambertus schoonveld uit groningen en ben benieuwd naar de site.

    Groet
    Dennis

  3. Volgens mij staat op deze site mijn superlieve en gezellige vriendinnetje Wilma van der Sluis van de Savornin Lohmanschool in Groningen! Klopt dat? Ik zie ook een jeugdfoto van Wilma en ik probeer te herkennen wie van de volwassenen ze nu is. Ze woonde aan de Van Starkenborgstraat met haar ouders en zus Liesbeth. Zou het leuk vinden iets van je te horen Wilma! Liefs van Tineke

      • Hoi Tineke, wat ontzettend leuk dat je gemaild hebt, ik heb het pas gisteren vernomen want ik ben geen computermens, vandaar deze late reaktie. Ik zou het ook heel leuk vinden om je -na ruim 40 jaar!!!- weer eens te spreken, we hebben samen veel leuke dingen gedaan/meegemaakt vroeger. Ik zie geen mailadres of i.d., de mijne is wsluishome@home.nl en tel 0527-653066. Ik hoop dat alles goed met je is en dat je een keer belt/mailt. Hartelijke groet van Wilma

  4. Beste Rudy mijn naam is Theo Moelker ik doe onderzoek naar de familie en ik heb zo te zien ook de naam Schoonveld in mijn stamboom ik heb wat gegevens van Glen Kooy gekregen en naar u verder naar u verwezen en omdat ik nu op de site ben gekomen maar daar een wachtwoord moet hebben om verder in te zien deze mail. Hopen op u medewerking met de vriendelijke groeten van Theo Moelker

  5. Rudy, your brother Bill sent me this link. First off very cool. I am big into the Schoonveld heritage and where we came from. My Great Grandfather born Luiif Schoonveld, changed to Louis in U.S., was the descendant of Evert Gerrits Schoonveld born March 1789 in Uithuizermeeden, Groningen. Died 07 April 1841 in ’t Zandt, Groningen. I was in Rotterdam in April 2005 when I competed in World Strongest Man circuit. Take care!

    • Hoi Thamara,
      Links is Nederlands, rechts dezelfde tekst in het Engels. Reacties van Nederlanders zijn meestal in het Nederlands, reacties van Amerikanen zijn bijna altijd in het Engels.
      Groet,
      Rudy

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *